بیماری بورگر

بیماری بورگر، نوعی بیماری عروق اندام ها به علت افزایش حساسیت به ترکیبات موجود در تنباکو می باشد که می تواند باعث قطع عضو شود.

این بیماری بیشتر در مردان جوان سیگاری (25-45 سال) بروز پیدا می کند. در سال های اخیر با افزایش مصرف سیگار در خانم های جوان، این بیماری در خانم ها هم بروز پیدا کرده است. شیوع این بیماری بیشتر در منطقه خاورمیانه خصوصا ایران و ترکیه می باشد.

به نظر می رسد که به دنبال حساسیت به ماده ای ناشناخته در تنباکو، اعصاب و عروق انگشتان پا و دست دچار التهاب و گرفتگی می شود.

در این بیماری قند و چربی خون کاملا طبیعی می باشد و گرفتگی عروق به علت رسوب چربی نیست بلکه به علت التهاب، تورم رگ و ایجاد لخته خون است.

علائم

از علائم اولیه بیماری، افزایش حساسیت انگشتان دست و پا به سرما می باشد. گاهی اوقات کف پا در لمس می تواند دردناک باشد. همچنین ممکن است به دنبال راه رفتن احساس گزگز مور مور سر انگشتان پا ایجاد شود. گاهی اوقات رگ های سطحی در ناحیه ساق پا، ران و یا بازو قرمز و دردناک می شود که خود به خود رفع می شود.

با پیشرفت بیماری، عضلات ساق و یا کف پا با راه رفتن دچار گرفتگی می شود؛ بطوریکه بیمار مجبور می شود چند دقیقه بایستد و عضله پا را ماساژ دهد.

با پیشرفت بیماری، درد سوزشی شبانه ایجاد می شود که مانع از خواب می شود. در این زمان در صورتیکه پا از لبه تخت یا صندلی آویزان باشد به رنگ ارغوانی در می آید. پس از این مرحله انگشتان پا ممکن است دچار زخم شده یا سیاه گردد.  در صورت پیشرفت زخم و سیاهی پا قطع می شود. با پیشرفت بیماری، عروق مغزی، قلبی و روده ها نیز ممکن است دچار گرفتگی شود.

درمان

درمان قطعی بورگر در زمان شروع علائم، ترک کامل مصرف سیگار و تنباکو می باشد. حتی یک پک به سیگار در روز، استفاده از تنباکو جویدنی، در معرض قرار گرفتن دود سیگار سایر افراد سیگاری می تواند بیماری را فعال نگه دارد. حتی برای درمان بیماری بورگر توصیه می شود از سایر دود ها مانند دود آتش و دود تریاک و شیره نیز پرهیز شود.

درمان های دارویی در صورت عدم ترک سیگار، تنها تا مدت زمان کوتاهی می تواند جلوی قطع عضو را بگیرد ولی با ترک کامل سیگار، مصرف داروهایی مانند پلتال می تواند پا را نجات دهد.

در بیماری بورگر کاهش تعداد نخ سیگار نمی تواند جلوی قطع عضو را بگیرد ولی به نظر میرسد کاهش مصرف سیگار خطر گرفتگی عروق مغزی، قلبی و روده ای در بیماران بورگر را کاهش دهد.