علت زخم دست و پا میتواند مربوط به ابتلا به بسیاری از بیماریهای گوناگون باشد. زخم در پا به دلایل مختلفی مانند اختلالات گردش خون، نارسایی وریدی، نارسایی کلیوی، دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای التهابی، عفونت، ژنتیک و سابقهی مصرف سیگار است.
زخم دستها نیز همانند پا علاوه بر موارد بالا، دارای علل مختلفی از جمله ابتلای فرد به بیماریهای پوستی، افراد حساس به زخم مانند دیابتیها، جذب باکتریها و همینطور بریدگیها ایجاد گردد.
همانطور که در مطلب اشاره شد، علت زخم دست و پا به موارد گوناگونی مرتبط است که در اینجا به دلایل ابتلای افراد حساس به تنباکو و سیگار به زخمهای مختلف دست و پا خواهیم پرداخت.
این افراد ناخودآگاه در معرض ابتلا به بسیاری از بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات هستند و سلامتی خود و دیگران را به خطر میاندازند.
از جمله این خطرها میتوان به ابتلا به بیماری بورگر اشاره کرد که امروزه بسیاری از افراد سیگاری را درگیر خود کرده است.
بیماری بورگر که به علت افزایش حساسیت رگهای بدن به ترکیبات تنباکو و عدم آزمایشات دورهای و رسیدگیهای به موقع اتفاق میافتد را میتوان از جمله علت زخم دست و پا در افراد نام برد.
افراد مستعد ابتلا به بیماری بورگر
بورگر نوعی بیماری عروق اندامهاست، افراد بسیاری از جمله مردان جوان سیگاری ۲۵ تا ۴۵ سال را درگیر خود کرده و در سالهای اخیر، بسیاری از دختران جوان نیز به این بیماری مبتلا هستند.
در این بیماری، گرفتگی رگها به علت تجمع چربی نیست بلکه به دلیل لختههای خون ناشی از التهاب و تورم رگ است. بیماران مبتلا به بورگر، به سختی میتوانند سیگار را ترک کنند و وابستگی شدی آنها به سیگار، شرایط بیمار را بدتر خواهد کرد.
گرفتگی عضلات ساق و کف پا، دردهای سوزشی شبانه، زخمهای مزمن، فرو رفتن ناخن در گوشت پا، تغییر رنگ انگشتان بین دو دست، حساسیت انگشتان به هوای سرد، دردهای شدید مانند سیاتیک، سیاه شدن سر انگشتان و موارد دیگر، جزء علائم بورگر هستند.
در برخی بیماران، بعد از ترک کامل سیگار حتی در مدت زمان کوتاه یک ماهه، اثراث و علائم مثبتی جهت بهبودی بیماری ظاهر میشود.
علت زخم دست و پا در مبتلایان به بورگر
علت زخم دست و پا در افراد سیگاری که به بورگر مبتلا شدهاند را میتوان همان اختلالات نادر عروقی که به کاهش جریان خون و اکسیژن به نواحی آسیبدیده منجر شده و انسداد عروق خونی را به همراه دارد، نام برد.
این زخمها که بسیار دردناک بوده عمدتا در در سر انگشان دست و پا اتفاق میافتد و باعث میشود فرد از فعالیتها روزانه خود نیز باز بماند.
عفونت نیز عامل دیگری است که باعث سختتر شدن درمان بیماری بورگر میشود زیرا جریان خون در مبتلایان به این بیماری کاهش مییابد و درمان را پیچیده میکند.
گاهی اوقات لخته خونی ایجاد شده که مسیر رگ ها را مسدود کرده باعث ایجاد عفونت در بازوها نیز خواهد شد و به تغییر رنگ پوست و کبودی منجر میشود.
تاثیر دارو بر بیماران بورگر
از داروهای گشادکننده عروق، آنتی بیوتیکها و مواد ضد انعقادی، همچنین داروهای آسپرین و تجویز داروهای کاهش التهاب و بهبود گردش خون میتوان در درمان افراد مبتلا به بورگر استفاده کرد.
همچنین مبتلایان باید کارهای پیشگیرانهای را نیز انجام دهند که از جمله آنها میتوان به قرار نگرفتن در معرض هوای سرد، قرار دادن پنبه یا پشم در بین انگشتان برای جلوگیری از ساییده شدن آنها، کوتاه کردن ناخنها، استفاده از جوراب نخی یا پشمی و موارد دیگر اشاره کرد.
افراد سیگاری برای جلوگیری از ابتلا و گسترش این بیماری باید با انجام معاینات مستمر عروقی، شاخصهای نوار عروقی مشکوک به بیماری بورگر را مورد توجه قرار دهند تا از پیامدهای ناشی از این بیماری به دور باشند.
نتیجهگیری
علت زخم دست و پا به موارد گوناگونی مرتبط است اما در سطح پیشرفته این بیماری، بیماران بعد از طی کردن زخم در پا و دستها، در خطر قطع عضو یا همان آمپوتاسیون قرار میگیرند و خانوادههای افراد مبتلا نیز با مشکلات عدیدهای روبرو خواهند شد.
بنابراین ترک سیگار مهمترین عامل بهبود این بیماریست و افراد با ترک کامل آن میتوانند امیدوار به ادامه فعالیتها روزمره خود باشند.