کمین بورگر برای سیگاری‌ها. بیماری که در کشور ما چندان شناخته شده نیست اما می‌تواند سلامت خیلی از جوانان و علی‌الخصوص نوجوانان را به خطر بی‌اندازد.

علم و تکنولوژی در سراسر جهان پیشرفت کرده، اما پیچیدگی زندگی بشر که از آن‌ها می‌توان به مشکلات روحی، جسمی و معاش اشاره کرد نیز گسترش یافته است.

در خلال تغییرات مثبتی نظیر کشف داروها و درمان بیماری‌های لاعلاج گذشته، امروزه علم طبابت با بحران‌های جدیدی نظیر آگاهی بخشیدن به انسان پیرامون بیماری‌هایی که در اثر سوء رفتارهای او در کمینش هستند، روبروست.

نام این بیماری‌ها به گوشمان آشنا نیست اما در کمین ما و خانواده‌هایمان بوده و فراگیری آن‌ها جان عزیزانمان را نشانه گرفته است.

یکی از رایج‌ترین سوء رفتارهای انسان مدرن که متاسفانه به عادتی پرتکرار در طول روز بدل شده، استعمال دخانیات یا همان کشیدن سیگار است.

در این مطلب از عنوان کردن این سوء رفتارها و تاثیرات غیر قابل انکار آن بر خود فرد عبور کرده، و مروری بر آخرین تحقیقات دانشکده بهداشت عمومی میلمن دانشگاه کلمبیا درباره سرایت عادت مصرف دخانیت بر فرزندان خانواده خواهیم داشت.

 

ارتباط والدین با مصرف دخانیات توسط فرزندان

 

نتایج مطالعه توسط محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا و موسسه روانپزشکی ایالت نیویورک به صورت آنلاین در مجله آمریکایی سلامت عمومی نشان می‌دهد: هر چه والدین بیشتر سیگار بکشند، پسر یا دختر نوجوان آن‌ها نیز بیشتر سیگار خواهند کشید.

اگر والدینی به نیکوتین وابسته باشند، نوجوانان به احتمال زیاد سیگار می‌کشند و به نیکوتین وابسته هستند، به خصوص اگر مادرشان به نیکوتین وابسته باشد، دختران هم به همین منوال پیش می‌روند.

محققان از داده‌های بین سال‌های 2004 تا 2012 از نظرسنجی ملی در مورد مصرف مواد مخدر و سلامت استفاده کردند که سالانه با بیش از 67000 فرد بالای 12 سال مصاحبه می‌کرد.

وابستگی والدین و نوجوانان داده‌های اضافی، از جمله خطر درک شده توسط والدین و نوجوانان از سیگار کشیدن، افسردگی، استفاده نوجوانان از الکل یا سایر مواد مخدر، و درک کیفیت والدین، مانند نظارت والدین، سطح حمایت، و موارد تعارض جمع‌آوری شد.

محققان دریافتند که 13 درصد از نوجوانانی که والدینشان هرگز سیگار مصرف نکرده‌اند، گفته‌اند که حداقل یک نخ سیگار کشیده‌اند. در مقایسه، 38 درصد از نوجوانانی که والدینشان سیگار مصرف کرده‌اند، حداقل یک نخ سیگار کشیده بودند.

 

تقلید نوجوانان از والدین خود

 

در میان نوجوانانی که حداقل یک نخ سیگار کشیده بودند، اگر والدینشان هرگز سیگار نکشیده بودند، 5 درصد وابسته بودند، اما اگر والدینشان وابسته بودند، آن‌ها نیز 15 درصد وابسته بودند.

تأثیر مصرف سیگار و وابستگی والدین پس از کنترل عواملی مانند استفاده نوجوانان از الکل و سایر مواد مخدر ادامه یافت. در صورت استفاده والدین، نوجوانان سه برابر احتمال سیگار کشیدن حداقل یک نخ و تقریباً دو برابر احتمال وابستگی به نیکوتین را داشته‌اند.

به عبارت دیگر، نوجوانان از والدین خود تقلید می‌کنند. اما از آنجایی که مصرف سیگار توسط والدین خطر را از بین نمی‌برد، جنبه‌های دیگر محیط خانواده یا عوامل ژنتیکی نیز احتمالاً نقش دارند.

تأثیر خاص وابستگی والدین بر وابستگی نوجوانان نشان می‌دهد که عوامل ژنتیکی ممکن است برای انتقال بین نسلی سیگار شدید و وابستگی مهم‌تر از شروع سیگار باشد.

با مطالعه مقاله حاضر به این نتیجه می‌رسیم که سیگاری‌ها علی‌الخصوص نوجوانان، در خطر ابتلا به بیماری بورگر که نوعی بیماری عروق اندام‌ها به علت افزایش حساسیت به ترکیبات موجود در تنباکو است، خواهند بود.

از این رو باید با ارائه آموزش‌های مناسب در خصوص این بیماری، از روی آوردن نوجوانان به مصرف سیگار و قلیان جلوگیری کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *